Beyonce – Lemonade

Formation was maar een aankondiging van wat er nog zou komen. Queen B liet haar ontelbare groep fans nog even in spanning, totdat op zaterdag 23 april eindelijk de première van haar tweede visuele album “Lemonade” op de tv verscheen. Want ja, ze werkt al een aardige tijd in stilte aan haar bijzondere nieuwe album. Het album bevat maar liefst 12 nieuwe nummers van The Queen B Herself, waarin elk nummer een videoclip heeft en in het teken staat van een emotie. Onder andere intuïtie, hoop, woede, apathie, leegte, verantwoording, hervorming en verlossing komen langs. Zie het als een speelfilm!

 Naast verschillende bekende gezichten zoals tennister Serena Williams, actrice Amandla Stenberg en natuurlijk haar echtgenoot en rapper Jay-Z, is ook, de in Amsterdam gestudeerde ballet danseres,  Michaela DePrince te zien. Ook bekende uit de zangwereld, zoals The weekend, Kendrick Lamar en Jack White, zijn te horen op het album. Opnieuw besteedt Queen B aandacht aan de internationale beweging Black Lives Matter, wat zich inzet tegen het politiegeweld op Afro-Amerikanen. Zo zie je op een gegeven moment de moeders van de vermoorde Michael Brown en Trayvon Martin in ontroering een portret van hun zonen omhoog houden.

beyonce

Verschillende teksten wijzen op het vreemdgaan van echtgenoot en vader van haar dochter Blue Yvy. Als voorbeeld hiervan zingt ze in het nummer “Sorry”: “Middle fingers up, put them hands high. Wave it in his face, tell him boy, bye”. De 46-jarige rapper werd doodgegooid met beschuldigingen de afgelopen tijd, vooral via twitter. Op 25 April om 11:01 PM reageerde Jay-Z via Twitter: “I pray I’m forgiven/ For every bad decision I made/ Every sister I played/ Cause I’m still paranoid to this day”. Gelukkig kan je de 12 nummers zien als een lange speelfim en zie je de twee verderop weer in gelukkige staat. Beyonce maakt op een gegeven moment ook duidelijk dat ze zich verzoend heeft met haar echtgenoot en dat ze niet zal stoppen met vechten voor haar relatie.

In “sorry” zingt Beyonce ook “He only wants me when I’m not there / He better call Becky with the good hair.” Iggy Azalea reageerde op het woord Becky via twitter. Ze tweette: “Don’t ever call me Becky. De naam Becky zou refereren naar een stereotype blonde vrouw. Een Aziatische vrouw noemen we toch ook niet “Ming Lee” en een negeroïde vrouw noemen we toch niet “Sha Nay Nay?”, Aldus Iggi.

Een van de meest opvallende stukken uit het album is wanneer Beyonce in een gele jurk door de straten stormt als een losgeslagen vrouw met een honkbalknuppel. Met een lach die voortkomt uit woede en jaloezie, slaat ze het ene raam na het andere kapot. De gele jurk van Roberto Cavalli zou volgens sommige fans met niet zomaar gekozen zijn. Beyonce refereert volgens velen hiermee naar de Afrikaanse godin Oshun, die altijd in het geel wordt afgebeeld. Oshun zou het meeste van alle goden hebben geleden onder misbruik, verwaarlozing en verlies. Het “blijven gaan voor de liefde ondanks tegenspoed” herkent Beyonce wellicht in Oshun. Wie zal het zeggen?!

Beyonce collage

In het nummer Redemption onthult ze het rustgevende limonade recept van haar grootmoeder Agnéz Deréon. Ik ga het zeker een keer proberen. Bedankt voor de tip B!

 

“Take one pint of water, add half pound of sugar.

The juice of eight lemons, the zest of half a lemon.

Pour the water from one jug, then to the other several times.

Strain through a clean napkin.”

 

Tot nu toe is het album Lemonade alleen te streamen via de muziekstreamingsdienst Tidal, waarvan Jay-Z eigenaar is. Op Spotify staat er, wanneer je zoekt op Beyonce – Lemonade,  nog altijd dat ze eraan werken en hopen het album zo snel mogelijk op Spotify te kunnen zetten. Helaas hebben sommige bronnen verkondigd dat Tidal het exclusieve recht van streaming heeft. Dit zou betekenen dat de grootste concurrenten van Tidal niet in het bezit zullen komen van het het album.

Maak jij wel gebruik van Tidal en heb je dus alle clips en nummer nauwkeurig kunnen bekijken? Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening! Welk nummer vind je het mooiste en waarom?

Beyonce

 

Bronvermelding:

 

Jayzfanspot (IG)

Beyelegant (IG)