Plastic flesjes hervullen kankerverwekkend

Plastic flesjes vervullen kankerverwekkend? Van de week was ik bij mijn vriendin en die was druk in de weer met bidons want aangezien we met een grote groep aan het afvallen zijn rennen we allemaal rond met bidons en lege plastic flesjes voor shakes en andere vloeistoffen. Ik trek een leeg plastic flesje uit mijn tas en hang het onder de kraan. “WAT DOE JIJ NOU?” is de reactie van mijn vriendin. “Nou dat zie je toch” IK her vul mijn flesje ……….. DUH! Vriendin: OMG nee hoor dat kan echt niet je MOET een bidon gaan halen want dit is kankerverwekkend………….. OK ok ik was direct wakker want bij het woord kanker zet ik mijn hele lichaam zich schrap. Trouwens wie niet in 2015…………

Mijn vriendin gaf aan dat er met het navullen van gebruikte plastic flesjes stofjes vrijkomen die kankerverwekkend zijn……………….

Vandaag gooide ik hem er even in op kantoor met de vraag of iemand hier iets over gehoord heeft, maar niemand. Ok nu is het team op kantoor ook niet heel groot maar ik vond dit wel weer even een mooi moment om te kijken wie er verder wel meer vanaf weet. Lang leven GOOGLE! Hieronder het beste stuk wat ik hier tot nu toe over gevonden heb en wat ik je zeker niet wil onthouden.

Het lijkt een goed idee; het hervullen van je plastic waterflesje. Immers: hergebruik is milieuvriendelijk en ook nog eens goed voor je portemonnee. Op internet gaan echter geruchten dat het bijvullen van zo’n flesje schadelijk voor je gezondheid is. Wij vroegen TNO wat daarvan waar is.

Zo’n 65 procent van de mannen en ruim 86 procent van de vrouwen hervult regelmatig zijn of haar waterflesje; de helft van de vrouwen doet dat zelfs meer dan zes keer. Gevaarlijk, roepen sommmige mensen online. We vroegen aan TNO of hergebruik echt gevaarlijk is. En ligt dat dan aan de bacteriën die ontstaan of aan bijvoorbeeld chemicaliën in het plastic?

Twee soorten plastic

TNO geeft aan dat het materiaal van plastic waterflesjes geen schadelijke stoffen afgeeft. Bronwater zit doorgaans in een van de twee soorten plastic flessen: recyclebare flessen en wegwerpflessen. Beide soorten zijn qua materiaalsamenstelling gelijk, het verschil is dat de wegwerpflessen dunner zijn. We hebben het bij navullen vaak over de laatste categorie.

Geen weekmiddelen

Deze flessen zijn van zogenaamd stabiel kunststof gemaakt, zonder weekmiddelen. Het plastic waarvan flesjes gemaakt zijn, bevat geen schadelijke chemicaliën. Bij het recyclen worden de materialen blootgesteld aan verhitting tot zeer hoge temperaturen. Hoge buitentemperaturen hebben dan ook geen invloed op het materiaal. Ook het water in de flesjes heeft geen invloed op het materiaal.

Bacteriën

Kijken we naar het water en de omgeving dan valt in ieder geval op te merken dat bronwater van nature al bacteriën bevat, geeft TNO aan. Maar deze bacteriën zijn niet schadelijk of gevaarlijk.

Algen en schimmels

Bij hergebruik van het flesje gaan andere factoren een rol spelen, zoals (ander) water, de mond, omgeving, tijdsduur en mate van schoonmaken. Bij hergebruik kunnen  andere bacteriën, algen en soms schimmels in het water komen. Wanneer het water lang blijft staan kunnen deze micro-organismen een bepaald niveau van toxines afgeven en daarmee schadelijk zijn. Dit is echter afhankelijk van al die externe factoren en gebeurt niet bij twee of drie keer op een dag bijvullen.

Spoelen met soda

Om te weten of hergebruik schadelijk is voor de gezondheid en bij welke hoeveelheden of binnen welke tijd bijvoorbeeld, is een uitgebreid microbiologisch onderzoek nodig. In ieder geval is het verstandig om bij hergebruik van flesjes deze regelmatig goed uit te wassen, of te spoelen met soda.

Bron: gezondheidsnet

Weet jij hier meer over dan hoor ik het graag!

XO Janine