Urban Outfitters – gaat hun humor iets te ver?

De Amerikaanse kledingketen Urban Outfitters begint in Nederland ook steeds meer filialen te openen. Zo zal er nu binnenkort ook één in Utrecht openen. Op zich een erg leuke winkel, want ze onderscheiden zich erg van de rest. De kleding en accessoires zijn vaak gedecoreerd met een vleugje humor. Erg leuk, maar je kan ook doorslaan in je humor! Jaja, Urban Outfitters ligt onder vuur! Waarom? Door de zogenaamde: “Suicide shampoo”.

 Het is niet de eerste keer voor Urban Outfitters dat hun artikelen net iets te ver gaan. Zo moesten ze onlangs een T-shirt bedrukt met “Eat less” uit de schappen halen, nadat ze werden doodgegooid met kritiek op het internet. Zoiets zet je inderdaad niet op een T-shirt! Echt veel van deze gebeurtenis heeft de kledingketen niet opgestoken. Ze kwamen namelijk nu met de shampoo “Peachy Head – Peach Shampoo For Suicidal Hair”.

Peachy Head refereert naar een beruchte plek in Engeland genaamd: Beachy Head. Er worden hier extreem veel zelfmoorden gepleegd door middel van het springen van de krijtrotsen in deze prachtige baai. Met een hoogte van 62 meter zien suïcidale mensen dit als de “perfecte plek”. Schokkend maar waar: er vinden hier naar schatting ongeveer 20 zelfmoorden per jaar plaats. Het was zelfs zo erg dat de Engelsen het “Beachy Head Chaplaincy Team” hebben opgericht, die de omgeving geregeld controleert op potentiële springers.

Terug naar de shampoo, waar op de achterkant een illustratie te zien is van de baai met iemand die van een rots afspringt. Ook is op de achterkant deze tekst te lezen:

 “Well, I knew it was feeling a little off color, but I just put that down to the bad dye job. I never knew my once beautiful hair would actually commit suicide by tossing itself off dramatic white cliffs to the rocks below. Now look at me, completely bald. Before it’s too late, bring your locks back from a state of complete depression with this conditioning peach shampoo”.

Het woord “onverantwoordelijk” vloog Social Media over, waarna ze de shampoo verwijderde uit de schappen. Medeoprichter Paul Marshall liet weten dat het nooit hun bedoeling was om luchtig te doen over zelfmoord. Bij Urban Outfitters zien ze het als humor, maar of iedereen dat zo ziet betwijfel ik.

Hmmmm, een bad hairday te koppelen met depressie gaat wel echt te ver, vinden jullie ook niet?

 

Bronvermelding:

UrbanOutfitters (IG)